Σήμερα πάσχουν περίπου 30 εκατομμύρια από τη νόσο σε όλο τον κόσμο. Τα μελλοντικά σενάρια είναι εφιαλτικά καθώς αυξάνουν τους δυνητικούς ασθενείς το 2050 σε περισσότερους από 110 εκατομμύρια παγκοσμίως. Στη χώρα μας πάσχουν από τη νόσο σχεδόν 200.000 άνθρωποι.
Δεδομένου ότι οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην παθογένεια της νόσου δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί πλήρως, δεν υπάρχει ριζική και αποτελεσματική θεραπεία. Τα φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν λάβει έγκριση, έχουν μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη ή αποτελούν συμπωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αυτό που βρεθεί έως σήμερα είναι ότι η νόσος Alzheimer σχετίζεται με την εμφάνιση δύο παθολογικών πρωτεϊνών (του β-αμυλοειδούς και της τ-πρωτεΐνης), που προκαλούν εκφύλιση των νευρώνων του εγκεφάλου.
Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα επιδεικνύει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για τις ευεργετικές δράσεις του τσαγιού του βουνού και ειδικότερα του τσαγιού του βουνού Ολύμπου (Sideritis scardica) στη θεραπεία της νόσου.
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα έρευνας ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Jens Pahnke του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου. Σύμφωνα με αυτή, εκχύλισμα από τσάι βουνού Ολύμπου που χορηγήθηκε σε ποντίκια με νόσο Alzheimer είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ρυθμού εναπόθεσης των πλακών του β-αμυλοειδούς, επιβράδυνση της νευρωνικής εκφύλισης και σημαντικό περιορισμό της βλάβης του εγκεφάλου, στοιχεία που προσδίδουν στο τσάι του βουνού δράση έναντι νευροεκφυλιστικών παθήσεων (Hofrichter et al., 2016).
Μείωση κατά 21% των πλακών β-αμυλοειδούς επιβεβαιώνει μελέτη και ενός ακόμη Πανεπιστημίου της Γερμανίας (Χαϊδελβέργη), έπειτα από χρήση εκχυλισμάτων του φυτού, επιτυγχάνοντας και επιβράδυνση της παράλυσης που προκαλούνταν από αυτές (Heiner et al., 2018). Επιπρόσθετα, όπως εμφανίζεται και σε μελέτη του 2018 εκχύλισμα του τσαγιού του βουνού Ολύμπου καθυστερεί την εναπόθεση πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο (Chalatsa et al., 2018).
Από τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία έως σήμερα είναι σαφές ότι το τσάι του βουνού Ολύμπου μετριάζει τα συμπτώματα της νόσου Alzheimer και επιβραδύνει την εξέλιξή της. Για την εμφάνιση των ευνοϊκών αποτελεσμάτων ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει δύο φλυτζάνια τσάι του βουνού Ολύμπου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όλα τα προϊόντα ΙΝΤΕΑ παράγονται με βάση το τσάι του βουνού Ολύμπου που φύεται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Χρησιμοποιείται μόνο ο ανθός του φυτού καθώς σε αυτόν περιέχονται στη μεγαλύτερη συγκέντρωση όλα τα συστατικά που μειώνουν τα συμπτώματα της νόσου και ανακόπτουν την εξέλιξή της.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Chalatsa, I., et al., 2018, Beneficial effects of sideritis scardica and cichorium spinosum against amyloidogenic pathway and tau misprocessing in Alzheimer's disease neuronal cell culture models, Journal of Alzheimer's Disease 64 (3), pp. 787-800
Heiner, F., et al., 2018, Sideritis scardica extracts inhibit aggregation and toxicity of amyloid-βin Caenorhabditis elegans used as a model for Alzheimer's disease, PeerJ 2018(4), e4683
Hofrichter, J., et al., 2016, Sideritis spp. Extracts Enhance Memory and Learning in Alzheimer's β-Amyloidosis Mouse Models and Aged C57Bl/6 Mice, Journal of Alzheimer's Disease 53(3), pp. 967-980